VLINDER netwerk in Antwerpen

In de provincie Antwerpen komen er 15 VLINDER weerstations. De focus ligt in deze provincie voornamelijk op bebouwde omgevingen.

In de stad Antwerpen zelf komt er een meetpunt in het dichtbebouwde historische centrum. Dit meetpunt zal met de Brusselse en Gentse historische kernen concurreren voor de hoogste nachtelijke temperaturen. In de Zoo van Antwerpen komt een meetpunt om de impact van groen in een stadscentrum te bestuderen. Op Linkeroever bevindt zich een dichtbevolkt stadsgedeelte waarvan het uitzicht sterk verschilt van de meeste stedelijke omgevingen in Vlaanderen. Hier is gekozen voor hoogbouw met tussenin groene ruimtes, een verstedelijkingsstrategie waarvan verwacht wordt dat het tot een beperkter hitte-eiland aanleiding geeft. Met dit meetpunt op Linkeroever kunnen we deze hypothese in Antwerpen onderzoeken.

In centrumstad Mechelen zullen er op 3 plaatsen weerstations komen: op een groene locatie in het hart van de stad, in een suburbane omgeving aan de rand van de stad en in het natuurgebied Mechels Broek. In Lier zal er in het historische centrum in de nabijheid van de Nete eveneens een VLINDER weerstation komen. In Heist-op-den-Berg plaatsen 2 verschillende scholen een weerstation: het ene komt in het centrum van de verstedelijkte gemeente, het andere in groen buitengebied. Ook in Kontich komt er een meetpunt in het centrum.

In Turnhout, waar het VLINDER project eind januari gelanceerd werd, staan er als test al enkele maanden 2 VLINDER weerstations (eentje in de stad, eentje net er buiten). De Antwerpse Kempen kunnen nu bijkomend rekenen op weersmetingen in Geel, Herentals en Vorselaar.

Overzicht locaties Overzichtskaart VLINDER netwerk in provincie Antwerpen met zoom op stedelijke meetpunten in Antwerpen (Zoo van Antwerpen), Mechelen en Lier en een groen meetpunt nabij Herentals.

Nieuwsgierig naar de geselecteerde locaties in de andere provincies?