VLINDER netwerk in West-Vlaanderen

In de meest westelijke Vlaamse provincie zullen er 8 weerstations geplaatst worden door scholen. Het wordt hier in het bijzonder uitkijken naar de metingen in de duinen.

Op 2 locaties (De Haan en De Panne) zal er in een duinenomgeving dichtbij de kustlijn gemeten worden. Op deze logistiek uitdagende locaties verwachten we grote temperatuurschommelingen: hoge maxima tijdens de dag en lage nachtelijke minima. Door deze metingen te vergelijken met de waarnemingen op een landduin in Limburg kunnen we achterhalen welke rol de onmiddellijke nabijheid van de zee hier speelt.

Daarnaast zullen in verschillende kleinere West-Vlaamse steden VLINDER meetpunten gelegen zijn. Hoe groot zal het hitte-eiland zijn in zulke kleine, maar vaak wel dichtbebouwde stadjes (bv. Ieper en Menen)? Het wordt uitkijken naar het al dan niet optreden van een hitte-eiland in een kuststad als Nieuwpoort. Voor landelijke referentiewaarden zijn er VLINDER stations in het moerassige natuurgebied De Blankaart (Diksmuide) en in het buitengebied van Tielt.

Overzicht locaties Overzichtskaart VLINDER netwerk in provincie West-Vlaanderen met zoom op stadsmeetpunten in Nieuwpoort en Menen en het meetstation in natuurgebied De Blankaart.

Nieuwsgierig naar de geselecteerde locaties in de andere provincies?