VLINDER netwerk in Oost-Vlaanderen

De Oost-Vlaamse secundaire scholen dienden de meeste VLINDER voorstellen in en dat resulteert in een meetnetwerk bestaande uit 18 uiteenlopende locaties.

De Oost-Vlaamse blikvanger is de meting bij de grote spaarbekkens in Kluizen (Evergem). In combinatie met metingen aan het meer in recreatiedomein De Donk (Oudenaarde) hopen we hier een duidelijk inzicht te krijgen op de invloed van water op bv. temperatuur en vochtigheid in de onmiddellijke omgeving. Deze kennis is zeer relevant om te kunnen inschatten in hoeverre blauwe assen in steden hittestress kunnen tegengaan.

In Gent vullen de 4 voorgestelde VLINDER meetlocaties de bestaande MOCCA meetpunten aan met onder meer een meetpunt op de site van VOLVO Trucks. Het VLINDER meetpunt in het natuurgebied Gentbrugse Meersen, gelegen net ten oosten van Gent, laat toe om de advectie van het stedelijk hitte-eiland na te gaan.

Overzicht locaties Overzichtskaart VLINDER netwerk in Oost-Vlaanderen met zoom op meetlocaties bij spaarbekken Kluizen (Evergem), provinciaal domein Het Leen (Eeklo) en in centrum Aalst.

In een aantal Oost-Vlaamse steden vinden we telkens 2 weerstations terug. Voor Aalst en Sint-Niklaas is het VLINDER koppel zo gekozen dat het hitte-eiland van beide centrumsteden gemonitord wordt. Voor Sint-Niklaas ligt het landelijke meetpunt niet ver van de Nederlandse grens in Sint-Gillis-Waas. In Oudenaarde vergelijken we een sterk blauwe locatie met een zeer groene locatie. In Zelzate is dan weer geopteerd voor de vergelijking van een stadspark met een industriƫle locatie in de Gentse haven. Dit is overigens niet de enige Oost-Vlaamse havenlocatie; in Beveren is een meetpunt voorzien in de Antwerpse haven nabij de Kallosluis.

Het Meetjesland is goed vertegenwoordigd met meetpunten in het centrum van Maldegem, in de kreken van Sint-Laureins en in het bosrijke provinciaal domein Het Leen (Eeklo). Tenslotte zal het hoogst gelegen weerstation van het VLINDER netwerk te vinden zijn in Geraardsbergen nabij De Muur.


Nieuwsgierig naar de geselecteerde locaties in de andere provincies?