VLINDER netwerk in Limburg

Natuur te over in het groene Limburg en dat zien we terug in de Limburgse VLINDER voorstellen waarvan er 7 locaties geselecteerd zijn.

Zo komt er in Bree een zeer afgelegen ruraal meetpunt temidden van uitgestrekte weides en akkers. De titel van hoogst gelegen VLINDER meetpunt gaat dan wel naar het Oost-Vlaamse Geraardsbergen maar in Oudsbergen wordt wel een VLINDER weerstation geplaatst bij de hoogste Vlaamse landduin. Logistiek wordt het een uitdaging om het weerstation op deze plaats te installeren maar de leerlingen en onderzoekers zullen beloond worden met unieke metingen. Komt het gemeten microklimaat overeen met wat er in de duinenlocaties aan de kust gemeten wordt? Deze zanderige locatie lijkt een kanshebber voor de hoogste temperaturen overdag. Limburg kent daarnaast uitgestrekte bossen en om deze te bestuderen is er gekozen voor een meetpunt in een Lommels bosgebied. Ook hier wordt de vergelijking met bosmetingen in andere provincies (bv. in Eeklo of Keerbergen) interessant. Het meest oostelijke meetpunt van het VLINDER netwerk komt in Maaseik waar metingen in een zeer waterrijke omgeving aan de Grensmaas zullen uitgevoerd worden.

Het uitgestrekte industrieterrein Nolimpark in Pelt zal eveneens een VLINDER weerstation ontvangen. Tenslotte zal nabij de abdijtoren van Sint-Truiden een meetpunt komen. Een vergelijking met de landelijke locatie ten zuiden van de stad zal uitwijzen of er in de Haspengouwse stad een hitte-eiland effect optreedt.

Overzicht locaties Overzichtskaart VLINDER netwerk in provincie Limburg met zoom op meetpunten in centrum Sint-Truiden, duinengebied Oudsbergen en de Grensmaas (Maaseik).

Nieuwsgierig naar de geselecteerde locaties in de andere provincies?