VLINDER netwerk in Vlaams-Brabant en Brussel

Om het Brusselse hitte-eiland in kaart te brengen is gekozen voor 5 VLINDER meetpunten op een lijn van Brussel-stad naar Asse.

Er zal gemeten worden in het centrum van onze sterk verstedelijkte hoofdstad (stad Brussel), in een dichtbevolkte wijk (Koekelberg), aan de overgang van stad naar platteland (grens Ganshoren-Asse) en in het zeer landelijk buitengebied (ten N van Asse). Net zoals in Antwerpen en Mechelen kunnen we ook in Brussel rekenen op een groene locatie in het hartje van de stad (tuin Koninklijk Paleis) die zal toelaten om de impact van stedelijke groen te bestuderen. Het temperatuursprofiel langsheen deze reeks weerstations zal een unieke doorsnede van het Brusselse hitte-eiland opleveren.

Daarnaast zullen Londerzeelse leerlingen roeien om een weerstation te plaatsen op een eilandje in een vijver gelegen in bosrijk gebied. In Keerbergen wordt er een meetpunt voorzien in een bosrijke villawijk, kenmerkend voor deze streek. Tenslotte sluit het VLINDER meetpunt in het centrum van Tienen aan bij de meetpunten die in Haspengouw voorzien zijn.

Overzicht locaties Overzichtskaart VLINDER netwerk in Vlaams-Brabant en Brussel met zoom op de meetpunten in een Londerzeelse vijver, het groene Keerbergen en centrum Tienen. De locaties in het rood aangeduid zullen een interessante doorsnede geven van het Brusselse hitte-eiland.

Nieuwsgierig naar de geselecteerde locaties in de andere provincies?